Pojdi v svet

Drugačne taborniške navade a namen taborništva je enak

Poročilo tabornikov RLG Pesje:

Minilo je že dobro leto od kar smo se s skavti iz Belgije spoznali v Črni Gori. Tekom takratne smotre smo se veliko družili in odkrili smo, da taborniki v Belgiji potekajo popolnoma drugače, kot pri nas v Sloveniji. Ker smo hoteli v praksi videti in izkusiti njihov način taborništva oni pa našega smo se odločili, da letošnjo poletno mednarodno izkušnjo namenimo ravno odkrivanju dobrih taborniških praks, v sklopu evropskega projekta Erasmus +.

Julij je skupina 24. tabornikov iz rodu Lilijski grič Pesje in skavtske enote sv. Ana Auderghem iz Bruslja preživela v štirih državah in šestnajstih mestih. Prvi teden smo Belgijske skavte gostili v Sloveniji. V osmih dneh smo spali kar na treh tabornih prostorih in sicer pri nas v Pesju na Lilijskem griču, v Ribnem pri Bledu v Kajuhovem taboru ter v Bohinju v Gozdni šoli. Spoznavali smo Slovensko kulinariko, sami smo si skuhali golaž, se posladkali z Blejsko kremno rezino in poskusili brezalkoholno pivo v pivnici Union. Vseh osem dni smo bili zelo aktivni, vozili smo se s kajaki na Bohinjskem jezeru, supali na Velenjskem jezeru, hodili 17 ur po Triglavskem narodnem parku, kjer smo eno noč tudi prespali, v pustolovskem parku na Bledu smo presegali lastne meje adrenalina, plesali rim-šim-šim, pripravili predstave na Prešernovem trgu v Ljubljani, se vozili z vzpenjačo in predvsem veliko jedli. Belgijcem smo pokazali kakšno je naše taborniško življenje. Ko smo jih vprašali, kaj jim je bilo najbolj všeč, so izpostavili delanje vodovih zastavic, večerni zbor na taborjenju ter gore. V Belgiji je namreč najvišji hribček Signal de Botrange, ki meri le 694 metrov.

Na poti v Belgijo smo si mimogrede ogledali še Benetke, ki nas v večini niso prevzele saj se je bilo zaradi obilice turistov po mestu kar težko premikati. Povsem drugačna slika pa je bila v Bruslju. Po resnici povedano nismo pričakovali, da sta Bruselj in Belgija na splošno tako lepa. Seveda pa je bila naša izkušnja v Belgiji še toliko boljša, ker smo imeli super vodiče, ki so nam predstavili stvari, ki jih v turističnem vodiču ni. Še posebej zanimivo je bilo, ko sta se srečala dva Belgijca in sta se med seboj pogovarjala v angleščini, saj je eden prihajal iz francosko govorečega dela Belgije drugi pa iz nizozemsko govorečega. Poleg potovanja po Belgiji pa smo seveda spoznavali njihovo taborniško prakso. Zelo zanimivo se nam je zdelo, da pri njih taborniki potekajo ob nedeljah in sicer po 10 ur in več. Njihov program je povsem dodelan, Belgijsko taborniško združenje Les Scouts izdaja vrhunske taborniške pripomočke, po katerih delajo program v drugih enotah ali po naše rodovih. Njihovi zbori so povsem drugačni od naših, naučili so nas kar nekaj novih iger, pesem za lahko noč, naloge in načine orientacije ter Belgijski taborniški pozdrav. Najbolj pa nam bo v spominu ostalo dvodnevno postavljanje tabora iz nule. Sami smo kopali luknje za stranišča, gradili stranišča in ostalo konstrukcijo s pionirskimi objekti in postavljali dvometrske palice za dvignjeno ležišče, na katerem so potem otroci spali. Polni žuljev smo po dveh dneh trdega dela zapustili tabor, kjer so ostali drugi Belgijski taborniki in v naslednjih treh dneh dokončali tabor. Vsekakor bomo tudi na našem tabornem prostoru poskusili postaviti enako ležišče, vendar za razliko od Belgijskih tabornikov ga ne bomo po končani uporabi podrli, kot je pri njih navada. Izmenjavo smo končali z obiskom Pariza, kamor smo se pripeljali s hitrim vlakom iz Bruslja s hitrostjo 350km/h.

Ves čas izmenjave smo se s taborniki iz Belgije zabavali in smejali. Optimizem in dobra volja sta bila naš zaščitni znak, tudi ko smo že peti dan za kosilo dobili sendviče, kar je v Belgiji sicer povsem normalno. Skupaj smo doživeli nepozabno izkušnjo, ki nam jo je omogočila Erasmus + mednarodna izmenjava. Glavna ugotovitev pa je, da ne glede na to, kako drugačen način taborništva je v obeh državah nas povezuje enak namen, to je delati dobro za mlade, pridobivati novo znanje, izkušnje, spoznavati in spoštovati naravo, ter pomoč pri izoblikovanju osebnosti. 

  • Erasmus_2__1.JPG
  • Erasmus_3_.JPG
  • Erasmus_4_.JPG
  • Erasmus_6_.JPG
  • Erasmus_8_.JPG
  • Erasmus_11_.jpg
  • Erasmus_12_.jpg